torstai 25. lokakuuta 2018

Bonsaipuut


     

Kävimme torstain mediapaja ryhmän kanssa 27.9 kulttuuritalo Fannyssä katsomassa bonsaipuu-näyttelyä

Bonsai eli ”ruukkupuu” on puu, joka on kasvatettu ruukussa niin, että se muistuttaa lajitovereitaan pienoiskoossa. Teoriassa mistä tahansa puusta voidaan kasvattaa bonsai. Bonsaipuu on nimenomaan kasvi, jota on kasvatettu ruukussa ja joka huolellisella hoidolla alkaa muistuttaa täysikokoista puuta. Bonsaipuita muotoillaan leikkelemällä niiden juuria ja oksia.

Bonsait on alun perin lähtöisin Kiinasta, Han-dynastian ajalta. Kiinassa bonsaita kutsuttiin nimellä Pénzāin ja sen lähtökohta oli vangita luonnollinen maisema pienoiskoossa. Pénzāin oli kookkaampi kuin bonsai. Myöhemmin Pénzāita alettiin kasvattaa ruukussa ja syntyi punsai. Punsaissa puu muotoiltiin muistuttamaan jotain eläintä tai muuta olentoa. Bonsaita pidetään kuitenkin japanilaisina, koska japanilaiset ovat kehittäneet bonsain punsaista.

Mikään puulaji ei automaattisesti kasva ruukkupuuksi ilman erityistä hoitoa. Jotkin lajit sopivat muita paremmin Bonsai-taiteeseen. Suomalaisista kasveista esimerkiksi koivua, mäntyä ja katajaa voidaan kasvattaa ruukussa. Suomen olosuhteissa voidaan bonsaita kasvattaa sekä ulkona että sisällä. Kiinankatajaa pidetään kansainvälisesti hyvänä lajina bonsain kasvatukseen. Sisäbonsaiksi sopii normaalit huoneolosuhteissa viihtyvät trooppiset kasvit. Trooppiset kasvit ovat helppohoitoisia siinä suhteessa, että ne viihtyvät ympäri vuoden sisätiloissa. Ulkobonsaiksi käy luonnonvaraiset puulajit kuten koivu, mänty, kuusi, haapa, leppä ja tammi. Nämä selviävät ympäri vuoden pihalla. Puut vaativat kuitenkin talvetustoimenpiteitä talvesta selvitäkseen.


Kärsivällisyyttä tarvitaan bonsain kasvattamiseen. Bonsain voi kasvattaa siemenestä, pistokkaasta tai siirtää luonnosta. Bonsain kasvattamiseen käytetään erilaisia työkaluja. Tärkeimpiä ovat teräväkärkiset pihdit. Bonsaiden muotoiluun ja taivutteluun käytetään erilaisia metallilankoja. Puun tärkein muotoilutapa on leikkaaminen ja se on hyvä suorittaa keväällä. Näin kasveista saadaan tasapainoisemman näköisiä ja päästään eroon ylimääräisistä oksista, sekä saadaan uusia kasvamaan. Yleisin syy leikata bonsai tuuheammaksi. Taitamaton leikkely voi heikentää puuta tai tappaa sen. Bonsaita muotoillaan myös runkoa ja oksia taivuttamalla. Se on hyvä tehdä kun puussa ei ole lehtiä. Puuta voi taivuttaa taivutuslangalla, punoksilla ja manriki-puristimilla.


torstai 18. lokakuuta 2018

Huru-ukot näyttely


                                                 Huru-ukot


Torstain Mediapaja ryhmä oli katsomassa Marja Kolun kasvoista kasvoihin näyttelyä Palosaaren Setlementtikeskuksessa. Kuvataiteilija Marja Kolu on tunnettu maalauksista, piirustuksistaan ja tilateoksistaan. Hänet muistetaan monen vuoden takaa erityisesti taiteesta, joka on tehty kierrätysmateriaaleista.
                            




Näyttely koostuu muotokuvista ja malleina ovat toimineet Setlementin Viriilit Huru-ukot. Näyttelyn teokset ovat muun muassa akvarelleja, hiilitöitä sekä sekatekniikalla tehtyjä.






Viriilit huru-ukot ovat keskusteluluontoinen kerho johon kuuluu parikymmentä miestä, jotka kerääntyvät keskustelemaan Palosaaren alueen kehittämisestä ja muista miehiä kiinnostavista asioista.
 Taideprojektissa keskeistä on kahden ihmisen kohtaaminen ja vuorovaikutus. Näyttelyyn lisätään koko projektin ajan lisää maalauksia ja maalaustilanteessa käytyjä keskustelun pätkiä jolloin ne muodostavat uuden tarinan.Näyttely on nähtävissä  30.11.2018 asti Vaasan Setlementtikeskuksessa. 

                    

tiistai 16. lokakuuta 2018

Vierailu Esa Siltalopin studiossa!

Pääsimme vihdoin vierailemaan Esa Siltalopin luona ja hän kertoi vähän historiaa ja kokemuksiaan uransa varrelta.

Esa kertoi innokkaasti uransa alusta, mikä alkoi 12-vuotiaana tekemällä kaverinsa kanssa lyhyitä videoita. Esa näytti meille kuvaamaansa vampyyrikohtauksen sekä talon katolta alashyppäämisen joka oli sitten muokattu näyttämään video takaperin, missä nuoret pojat hyppäävätkin talon katolle.

Aikaisemmin hän oli myös työskennellyt Ylellä Vaasassa ja tehnyt tv-dokumentteja sekä tv-mainoksia.

Näimme myös mielenkiintoisia kohteita missä hän on käynyt kuvaamassa ympäri maailmaa, mm. New York, Sahara, Japani ja Suomen lappi.

Maalahden Limpun-sivuilla oleva tehdaskuva on hänen kädenjälkeään ja saimme hyviä vinkkejä ja mielenkiintoista tietoa miten Esa oli sen toteuttanut.

Hän esitteli meille hänen käyttämää Dronea, millä hän oli käynyt kuvaamassa mm. Vaasan kaupungin keskustaa. Dronesta hän kertoi, kuinka sillä sai helpommin otettua ilmasta kuvia, verrattuna siihen, kuinka hän ennen otti ilmakuvia helikopterista.