torstai 25. lokakuuta 2018

Bonsaipuut


     

Kävimme torstain mediapaja ryhmän kanssa 27.9 kulttuuritalo Fannyssä katsomassa bonsaipuu-näyttelyä

Bonsai eli ”ruukkupuu” on puu, joka on kasvatettu ruukussa niin, että se muistuttaa lajitovereitaan pienoiskoossa. Teoriassa mistä tahansa puusta voidaan kasvattaa bonsai. Bonsaipuu on nimenomaan kasvi, jota on kasvatettu ruukussa ja joka huolellisella hoidolla alkaa muistuttaa täysikokoista puuta. Bonsaipuita muotoillaan leikkelemällä niiden juuria ja oksia.

Bonsait on alun perin lähtöisin Kiinasta, Han-dynastian ajalta. Kiinassa bonsaita kutsuttiin nimellä Pénzāin ja sen lähtökohta oli vangita luonnollinen maisema pienoiskoossa. Pénzāin oli kookkaampi kuin bonsai. Myöhemmin Pénzāita alettiin kasvattaa ruukussa ja syntyi punsai. Punsaissa puu muotoiltiin muistuttamaan jotain eläintä tai muuta olentoa. Bonsaita pidetään kuitenkin japanilaisina, koska japanilaiset ovat kehittäneet bonsain punsaista.

Mikään puulaji ei automaattisesti kasva ruukkupuuksi ilman erityistä hoitoa. Jotkin lajit sopivat muita paremmin Bonsai-taiteeseen. Suomalaisista kasveista esimerkiksi koivua, mäntyä ja katajaa voidaan kasvattaa ruukussa. Suomen olosuhteissa voidaan bonsaita kasvattaa sekä ulkona että sisällä. Kiinankatajaa pidetään kansainvälisesti hyvänä lajina bonsain kasvatukseen. Sisäbonsaiksi sopii normaalit huoneolosuhteissa viihtyvät trooppiset kasvit. Trooppiset kasvit ovat helppohoitoisia siinä suhteessa, että ne viihtyvät ympäri vuoden sisätiloissa. Ulkobonsaiksi käy luonnonvaraiset puulajit kuten koivu, mänty, kuusi, haapa, leppä ja tammi. Nämä selviävät ympäri vuoden pihalla. Puut vaativat kuitenkin talvetustoimenpiteitä talvesta selvitäkseen.


Kärsivällisyyttä tarvitaan bonsain kasvattamiseen. Bonsain voi kasvattaa siemenestä, pistokkaasta tai siirtää luonnosta. Bonsain kasvattamiseen käytetään erilaisia työkaluja. Tärkeimpiä ovat teräväkärkiset pihdit. Bonsaiden muotoiluun ja taivutteluun käytetään erilaisia metallilankoja. Puun tärkein muotoilutapa on leikkaaminen ja se on hyvä suorittaa keväällä. Näin kasveista saadaan tasapainoisemman näköisiä ja päästään eroon ylimääräisistä oksista, sekä saadaan uusia kasvamaan. Yleisin syy leikata bonsai tuuheammaksi. Taitamaton leikkely voi heikentää puuta tai tappaa sen. Bonsaita muotoillaan myös runkoa ja oksia taivuttamalla. Se on hyvä tehdä kun puussa ei ole lehtiä. Puuta voi taivuttaa taivutuslangalla, punoksilla ja manriki-puristimilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti