keskiviikko 30. toukokuuta 2018


"Olipas siellä tuoksuja..." 
- J. K. 2018

Vaasassa, Palosaaren ja valtameren kohtaamispaikassa - löytyy huipputeknologinen laitos, joka puhdistaa monien prosessien ja menetelmien kautta - yhden tärkeimmistä aineista, joista meidän ruumiimmekin hyvin pitkälti koostuu, ja joka käyttäytyy kummallisen päinvastoin lämpötilaeroihin; nimittäin VEDEN! *tattadaa!*

Vaasan vedenpuhdistuslaitoksella saimme tutustua erilaisiin prosesseihin, joilla sitten - osittain puhdistettu - vesi päästetään takaisin mereen. Tulevaisuudessa puhdistamo saa uutta laitteistoa, joilla vesi saadaan vielä puhtaammaksi.

Istuimme ensiksi kokoustilaan jossa meille pidettiin pieni tekninen briefing erilaisista prosesseista ja menetelmistä - mistä viemäri-vesi tulee ja minne se menee - ja mitä kaikkea vaiheita tuohon koko puhdistamis prosessiin kuuluu.


Kesäinen aurinko paistoi vastoin kasvojamme, koneiden huminan ja veden lotinan luodessa tunnelmaa. Hajut, niinkuin kollegani tänään tokaisi (katso lainaus) olivat - näin lapsiystävällisesti tokaistuna - mielenkiintoisia. Isojen rakennuksien ja altaiden keskellä sitä suorastaan hämmästeli ja ehkä jopa ihasteli, kuinka jätevesi siirtyi altaasta toiseen ja kuinka siitä pikkuhiljaa siivilöitiin ensin isoimmat, sitten yhä pienemmät jätteet. Mieleeni jäi sanat hiekkafiltteri, kemialliset puhdistukset, siivilöinnit ja ties vielä mitä mieleni syvyyksistä löytyisi jos jatkaisin kaivamista.

Vedenpuhdistus, puhtaat meret ja järvet ja hanasta tuleva juomakelpoinen vesi... ei missään nimessä ole itsestäänselvyys! Olkaamme kiitollisia!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti