keskiviikko 5. joulukuuta 2018

Näin torjut syysväsymyksen!


Näin torjut syysväsymyksen


·         Jopa 40 prosenttia suomalaisista kärsii kaamosoireista.
·         Alttius jokasyksyiseen oireiluun pahenee iän myötä.
·         Syysväsymystä voi lievittää useilla keinoilla ja valinnoilla.


1. Kirkasvalohoito

Tutkimusten mukaan kaamosoireiden ja -masennuksen tehokkain lievityskeino on valohoito. Jos valoisan aikaan ei ole mahdollisuutta liikkua ulkona, kannattaa hankkia kirkasvalolamppu.

Kirkasvalo pitäisi ottaa aamuisin, jolloin valo tahdistaa elimistön sisäisen kellon tehokkaimmin. Kirkasvalo tehoaa etenkin uneliaisuuteen ja hiilihydraattinälkään.

Sopiva määrä valohoitoa on 30–60 minuuttia päivässä. Oireiden pitäisi alkaa helpottaa noin viikon kuluttua hoitojakson aloittamisesta.



2. Lähde liikkeelle

Väsymys ja aloitekyvyttömyys tekevät liikkeelle lähtemisestä vaikeaa, mutta liikunnan hyödyt kaamosoireiden ja masennuksen hoidossa ovat kiistattomia.

Säännöllinen kuntoliikunta kohottaa mielialaa ja lisää tutkimusten mukaan myös kirkasvalohoidon tehokkuutta.

Helpoimmin liikunnan aloittaminen sujuu, jos siitä tekee itselleen säännöllisen tavan jo ennen kuin vuoden pimein aika on käsillä.

Suositeltavaa olisi liikkua ainakin 2–3 kertaa viikossa vähintään puoli tuntia kerrallaan. Lajilla ei ole väliä, mutta liikunnan tulisi olla sen verran kuormittavaa, että siinä hengästyy.




3. Tarkista ruokavalio

Yksi yleisimmistä kaamosoireista on makeanhimo, joka yltyy tyypillisesti etenkin iltapäivällä ja iltaisin.

Vaikka herkuttelu piristääkin mieltä hetkeksi, pitäisi turhaa napostelua ja hiilihydraattien tankkaamista välttää. Näin välttyy myös painonnousulta.

Nopeat hiilihydraatit eli sokeri ja valkoiset jauhotuotteet väsyttävät entisestään. Epäterveellisten herkkujen sijaan kannattaa suosia mahdollisimman terveellistä ja monipuolista ruokavaliota ja huolehtia myös vitamiinien saannista.

Napostelunhimoa voi tyydyttää esimerkiksi tuoreilla kasviksilla, pähkinöillä ja hedelmillä.
Kun voimia ei ole, saattaa sohvalle käpertyminen tuntua houkuttelevammalta ajatukselta kuin ystävien tapaaminen.



4. Älä eristäydy

Sosiaalisista suhteista eristäytyminen kuitenkin voimistaa kaamosoireita entisestään eikä suinkaan lisää hiipunutta toimintatarmoa. Yhdessä tekeminen ja toisilta saatu tuki auttaa jaksamaan pimeimmän vuodenajan yli.

Sosiaalisen elämän hoidon voi myös yhdistää aiempiin vinkkeihin. Lenkkipolulle on helpompi raahautua, kun on jo mennyt lupautumaan toiselle seuraksi. Valohoidosta käy myös syyslomamatka etelän lämpöön.



5. Vähennä kahvia ja alkoholia

Kofeiini piristää hetkeksi ja nousuhumalassa elämä tuntuu mukavalta. Molemmat ovat kuitenkin huonoja lääkkeitä syysväsymykseen, sillä ne pahentavat uniongelmia.

Liiallista kahvin ja alkoholin juontia tulisi välttää etenkin iltaisin, sillä kofeiini viivästyttää uneen vaipumista ja alkoholi heikentää unen laatua.


  




Lähteet: THL, Terveyskirjasto, Suomen Mielenterveysseura


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti