tiistai 18. joulukuuta 2018

Suomalaiset jouluperinteet




Joulu on ikivanha juhla ja monille joulu on koko vuoden tärkein juhla. Sen takia siis jouluun kuuluu paljon perinteitä, paljon vanhoja ja uusia perinteitä. Kaikilla ei välttämättä ole täysin samoja perinteitä, mutta tässä on muutamia tunnetuimpia vuosien varrelta.

Joulukalenteri
- Joulukalenteri tai adventtikalenteri ilmestyi Suomeen vasta 1940-luvulla, mutta kuuluu silti monen jouluperinteisiin. Kalentereita on monenlaisia, löytyy graafisia ja piirrettyjä kalentereita, sukkajoulukalenteri, nettijoulukalentereita ja suklaakalentereita. Kalentereista voi löytyä erilaisia yllätyksiä jotka voivat olla vaikka karkkia, tarroja, esineitä, runoja tai melkein mitä tahansa.




Joulukortti
- Joulukorttien lähettäminen sukulaisille ja tuttaville on myös yksi suosituista jouluperinteistä. Joulukortin lähettäminen on lämminhenkinen ja kaunis jouluperinne, joka viestii sukulaisille ja tuttaville muistamisesta. Yleensä joulukortit on jouluteemaisia missä on lumisia maisemia, lumiukkoja, tonttuja tai mitä tahansa joulun teemaan sopivia. Monet myös askartelevat joulukorttinsa itse.




Joulupukki
- Joulupukin käynti jouluaattona on tuttu ja odotettu perinne varsinkin lähes jokaisen lapsiperheen joulun vietossa. Lapset yleensä saattavat myös kirjoittaa joululahjakirjeen johon kirjoittavat lahjatoiveitansa joita toivoo joulupukin tuovan.




Joulukirkko
- Monien perheiden varsinkin kristittyjen perheiden jouluperinteisiin kuuluu joulukirkossa käynti, koska onhan kyseessä kuitenkin Jeesuksen syntymäjuhla.

Jouluateria
- Jouluateria on todella suosittu jouluperinne joka on runsas, monta ruokalajia sisältävä ateria. Jokaisella perheellä on varmasti erilainen jouluateria, mutta suosituimpia ovat varsinkin erilaiset laatikot, kuten maksa-, porkkana-, lanttu-, ja perunalaatikko. Yleensä joulukinkku on myös tärkeä, mutta toisena vaihtoehtona voidaan tarjota vaikka kalkkunaa. Muita suosittuja ruokalajeja ovat mm. rosolli ja monet erilaiset kalat. Jouluna syödään myös joulutorttuja ja piparkakkuja joita monet leipovat päiviä tai jopa viikkoja ennen jouluaattoa.




Pikkujoulu
- Pikkujoulut, on ennen varsinaisia joulunpyhiä järjestettävä vapaamuotoinen, usein jouluteemainen juhla, joita järjestävät tyypillisesti erilaiset yhteisöt, yritykset, yhdistykset ja organisaatiot. Pikkujoulun vietto poikkeaa varsinaisesta joulunvietosta usein vapaamuotoisuudellaan ja varsinaista joulua vähäisemmällä hartaudellaan. Suomalaiseen pikkujouluun yhdistetään usein muun muassa runsas alkoholinkäyttö, mutta myös pikkujouluperinteitä on monia erilaisia.

Lähteet: Wikipedia ja joulu.info



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti